Kuchnia libańska nie istnieje bez przypraw, które królują i nadają potrawom wyrazisty smak i aromat.

Sumak – pozyskiwany jest z owoców dziko rosnącego krzewu, które suszy się, a następnie drobno mieli. Ma charakterystyczny czerwony kolor i kwaśny, cierpki smak. Jest to przyprawa idealnie pasująca do dressingów, ryb i mięs. Dodatkowo jest składnikiem mieszanki przypraw za`tar.

Kumin – jest bardzo wyrazisty i intensywny w smaku, którego nie da się porównać do żadnej innej przyprawy. Idealnie pasuje do dań rybnych, mięsnych a także wegetariańskich.

Mięta – zarówno świeża jak i suszona, spożywana jest w ilościach hurtowych. Spotkamy ją w dressingach, sosach i herbacie. Libańczycy uwielbiają też pogryzać świeże listki mięty w trakcie posiłku, ponieważ wspomaga trawienie i oczyszcza kubki smakowe przed kolejnym kęsem.

Kardamon – w smaku jest ostry o delikatnej kamforowo – cytrynowej nucie; znalazł zastosowanie w daniach głównych, deserach, a także napojach jak w kawie z kardamonem.

Za`tar – to mieszanka przypraw, w której skład wchodzą: tymianek, sumak, sól oraz prażony sezam. W zależności od regionu możemy tam dodatkowo znaleźć oregano, cząber lub majeranek. Jest używany w marynatach do mięs, a także w połączeniu z oliwą jako pasta.