Byblos mezza House to restauracja serwująca tradycyjne potrawy Kuchni Libańskiej.
Założycielem restauracji jest rodowity Libańczyk Pierre Kareh, urodzony w Bejrucie, zamieszkujący Liban od 1981 roku.
Inspirowany tradycją jedzenia, którą Libańczycy starannie kultywują, trzymając się starych i sprawdzonych domowych przepisów założył w 2018 roku w Słupsku restaurację o nazwie Byblos mezza House.
Nazwa restauracji pochodzi od najstarszego miasta w Libanie, a najprawdopodobniej i na świecie czyli Byblos, a mezza House oznacza dom przystawek.
Restauracja w swoim menu serwuje potrawy ze szczególną dbałością zachowania smaków z rodzinnych stron założyciela Pierra Kareh.
W restauracji goście mogą skosztować potraw tradycyjnej Kuchni Libańskiej począwszy od zimnych i ciepłych przystawek, zup, sałatek, dań głównych po desery, napoje i trunki pochodzące m.in. z najstarszych libańskich winnic oraz poznać i doświadczyć libańskiej gościnności.
Tradycyjny libański posiłek rozpoczyna się od przystawek nazywanych po arabsku mezza. W restauracji można skosztować przystawek zarówno zimnych jak i ciepłych. Najpopularniejszą jest ciecierzyca serwowana w postaci kremowego i sycącego Hommosu. Stanowi też podstawę strączkowych kulek, prażonych z przyprawami w postaci bardzo popularnych Falafeli.
W menu z kategorii mezza czyli zimne i gorące przystawki goście mogą skosztować własnoręcznie przyrządzanych past w postaci wcześniej wspomnianego Hommosu, ale również wielu innych tradycyjnych libańskich wyrobów takich jak: Moutabal zwany inaczej Babaganoush na bazie grillowanego bakłażana, kremowy własnoręcznie przyrządzany kremowy ser Labneh czy faszerowane pierogi wypełnione różnymi smakami.
Wśród gorących przystawek – mezza – daniem niemalże narodowym jest Kebbeh Mekliye czyli smażone faszerowane kulki z mielonym mięsem jagnięco – wołowym połączonym
z kaszą bulgur i orzechami pinii. Zaś mięso jagnięce podane i jedzone w postaci surowej z miętą, cebulą, natką pietruszki i oliwą z oliwek to dopieszczony w smaku należący do przystawek specjalnych Kafta Nayeh czyli libański tatar z jagnięciny.
W Kuchni Libańskiej niezwykłą popularnością cieszą się przede wszystkim bakłażany, cukinie i papryki przyrządzane na wszelkie możliwe sposoby, szczególnie polecane z kategorii dań wegetariańskich. Warzywa podawane są na ciepło, grilowane, na zimno zaś w postaci kilku rodzajów sałatek i surówek m.in. piklowanej rzepy, marynowanych cytryn, dzikich ogórków jako Kabis czyli kiszone warzywa. Wśród sałatek odnaleźć można bardzo popularną narodową sałatkę libańską Tabboule z dużą ilością świeżej natki pietruszki, świeżą miętą, pomidorami, cebulą i kaszą bulgur.
Specjalnością restauracji są dania z jagnięciny podawane zarówno na zimno w postaci dwóch do wyboru wspomnianych wcześniej tatarów jagnięcych stanowiących przystawki specjalne jak i podawane w postaci dań głównych, serwowanych na gorąco specjalności szefa kuchni tj. Kharoufe czyli jagnięcina w aromatycznym jogurtowym sosie, Kafta Halabyia w postaci grilowanych szaszłyków, Kastleta Ghanam czyli grilowane żeberka jagnięce czy w postaci Lebanese Burger burgera z soczystym jagnięcym mięsem.
Wszystkich smaków tradycyjnej Kuchni Libańskiej można skosztować a`la cart lub skomponowanych w zestawach opracowanych ze szczególną dbałością przez założyciela restauracji Pierra Kareh począwszy od zestawów wegańskich, wegetariańskich, po specjały takie jak Zestaw Beirut zawierający mezza zimne, mezza gorące dania główne czy Zestaw Byblos poszerzony o tradycyjne libańskie desery nasączone wodą różaną.
Na zakończenie posiłku tak jak w tradycyjnym domu Libańskim skosztować można przyrządzanej w tigielku mocnej, wyrazistej w smaku libańskiej kawy z kardamonem podawanej w niewielkich filiżankach.
Wino Libańskie to idealne dopełnienie smaków tradycyjnych potraw. W menu restauracji odnaleźć można wina z trzech najważniejszych narodowych winnic Libanu takich jak: Chateau Ksara, Chateau Kefraya i Chateau Musar. Każde z nich to oryginalny smak pozyskany z najważniejszych i najbardziej klasycznych francuskich odmian winorośli. Serwowane wina to szeroki wybór odmian białych i czerwonych, wytrawnych i półwytrawnych idealnie skomponowanych smaków dopełniających i idealnie komponujących się z tradycyjnymi daniami Kuchni Libańskiej, począwszy od przystawek, po dania główne, desery czy po prostu aperitif. Chateau Ksara, Chateau Kefraya i Chateau Musar są specjalne pod każdym względem: tradycji, obszaru, historii czy metod i filtracji wytwarzania.
Byblos mezza House zaprasza i zachęca do celebrowania posiłków w tradycji Libańskiej przy stole bogato nakrytym mezza, pełnych w kolorowe warzywa, podanych na zimno i na gorąco – bo tradycyjny Libański posiłek to przede wszystkim wiele małych przystawek, danie główne i deser zakończone mocną wyrazistą libańską kawą.
Wszystkiego tego można zasmakować, doświadczyć i poczuć w restauracji Byblos mezza House, przenieść się chociaż na chwilę do Libanu, jego tradycyjnej kuchni, bogatej
w przyprawy, które królują i nadają potrawom wyrazisty smak i aromat otulając się muzyką, klimatem i kolorami bliskiego wschodu.
Serdecznie Państwa zapraszam
Pierre Kareh